Gebrema – Weesp

In opdracht van Gebrema heeft Oranjedak in het voorjaar van 2019 ruim 1400 zonnepanelen geplaatst op het dak van zowel het kantoor als de productiefaciliteit.

Gebrema, producent en handelsbedrijf in bevestigingsartikelen, specials en draaiwerk bestaat als familiebedrijf al sinds 1950 en is in 2018/2019 gestart met het plan de organisatie en pand te verduurzamen. Het toepassen van zonnepanelen was hiervan een onderdeel met als doel het eigen energieverbruik zoveel mogelijk te compenseren.

Oranjedak is aan de slag gegaan met de mogelijkheden ten aanzien van de daken qua constructie en leeftijd. De sheddaken bleken uit het typisch jaren 50 bimsbeton te bestaan en hier is uiteindelijk een speciaal beproefd bevestigingssysteem voor toegepast.

Met een relatief hoog vermogen monokristallijn paneel van 320 WP en een SolarEedge omvormer systeem met optimizers is er gekozen voor een optimaal effectieve en vooral veilige installatie. Bovendien heeft Gebrema op advies van Oranjedak gekozen om eerst het dak van het kantoor te renoveren om daarna de zonnepanelen te plaatsen.

Het dak is voorzien van een witte bitumineuze dakbedekking van Wédéflex (Mineral Ultra White), welke een zeer positief effect heeft op de weerkaatsing van UV en opwarming van het dak. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de temperatuur van witte dakbedekking t.o.v. zwarte dakbedekking tot de helft gereduceerd kan worden (bij een zwart dak van 80° wordt dit met een wit dak gereduceerd naar 40°). Deze natuurlijk koelende werking heeft zowel een positief effect op de opbrengst van de zonnepanelen als op de opwarming van de ruimte(s) onder het dak.

opdrachtgever Gebrema
omvang 26.000 m²
aantal zonnepanelen 1.405
geïnstalleerd vermogen 449 kWp
omvormers SolarEdge omvormers met optimizers
monitoring Op paneel niveau